načítání

Blog - Jak nastavit doménu před první rozesílkou - SPF, DKIM, DMARC

Zvýšení doručitelnosti emailů na maximum? Upravte nastavení SPF, DKIM a DMARC záznamů. V tomto článku vám poradíme, jak na to.

Vše připraveno, už jen s nadšením nastavit první rozesílku. Určitě ale nechcete, aby vám vinou drobných technických detailů padaly emaily do složek SPAM, anebo v horším případě se jejich doručení nekonalo vůbec. V Sendiu myslíme na všechno a víme, že ďábla je třeba hledat v maličkostech. Našim uživatelům proto doporučujeme věnovat pozornost několika zásadním technickým krokům. Podpoří doručitelnost emailů a zabrání zneužití vaší značky.

Nastavení DNS záznamů u odesílací domény

Některé poštovní servery, včetně seznam.cz a gmail.com, zavedly kontrolu DNS záznamů. Prakticky to znamená, že emailům, odeslaných z domén s neupravenými záznamy, razantně klesne doručitelnost. Proč? Poštovní servery si uvědomují, že emailová rozesílka může být jednoduše napadnutelná a své uživatele chtějí efektivně chránit. Bez upravení DNS záznamů totiž může libovolný server připojený k internetu poslat email pod vaší hlavičkou a předstírat, že je právě od vás. Jak tedy zařídit, abyste zneužití své značky zabránili a seznamu i gmailu se vaše emaily „líbily“? Vhodným nastavením zabezpečovacích prvků, prakticky 3 vybraných DNS záznamů:

1. Záznam Sender Policy Framework (SPF)

Tento záznam sděluje světu, kdo může odesílat poštu z vaší domény. Vskutku zásadní maličkost. Odešlete email a poštovní server příjemce nejprve kontroluje, zda má odchozí server oprávnění tento email vůbec odeslat. Pokud ano, email doručí - pokud ne, email označí jako podvodný. V SPF záznamech tedy doporučujeme uvést jak hlavní, tak potencionální servery, ze kterých budete dříve či později emaily odesílat. Nejste si jisti, zda tento záznam skutečně nastavíte správně? Konzultujte nastavení SPF záznamů s vaším IT technikem či podporou na webhostingu.
# Název záznamu Výsledný záznam Typ TTL Data (Hodnota)
1 ---Nevyplňovat--- vase_domena.czNahraďte názvem vaší domény TXT 3600 v=spf1 mx include:spf.sendio.cz -all

2. Záznam DomainKeys Identified Mail (DKIM)

Další z DNS záznamů, zkráceně DKIM, kryptograficky ověřuje, zda se obsah emailu na cestě k příjemci nezměnil. Odešlete email a odchozí poštovní server vytvoří pomocí soukromého klíče šifrovaný kód (tzv. hash) jeho obsahu. Tento kód pak přidá do záhlaví emailu jako podpis DKIM. Přijímající server nejprve vyhledá odpovídající veřejný klíč v záznamech DNS vaší domény a následně dešifruje zašifrovaný hash. Na základě obdrženého emailového obsahu pak vypočítá nový hash a tyto hashe porovná. Shodují se? Pak se email během doručení nezměnil a vše je v pořádku. V opačném případě DKIM selže a server vyhodnotí tento email jako podezřelý. V Sendiu jsme toto nastavení zjednodušili na maximum. Stačí k vaší doméně přidat následující záznamy:
# Název záznamu Výsledný záznam Typ TTL Data (Hodnota)
1 sendio-alfa._domainkey sendio-alfa._domainkey.vase_domena.czNahraďte názvem vaší domény CNAME 3600 dkim-alfa.sendio.cz
2 sendio-beta._domainkey sendio-beta._domainkey.vase_domena.czNahraďte názvem vaší domény CNAME 3600 dkim-beta.sendio.cz

3. Záznam Domain-based Message Authentication (DMARC)

Co má ale přijímací server přesně udělat, pokud příchozí email propadne předchozími kontrolami? Na to umí odpovědět záznam DMARC, který účinně doplňuje funkce SPF a DKIM záznamů. O změnách ve vaší rozesílce či nedoručitelnosti zaviněné technickým nastavením serveru vás bude systém automaticky informovat a daný email přesune do karantény. Díky záznamu DMARC tedy získáte možnost tyto chyby opravit, aby další emailing už proběhl tak, jak má.
# Název záznamu Výsledný záznam Typ TTL Data (Hodnota)
1 _dmarc _dmarc.vase_domena.czNahraďte názvem vaší domény TXT 3600 v=DMARC1; p=quarantine; pct=100; rua=mailto:dmarc@sendio.cz;
Jak sami vidíte, s profesionálním nastavením DNS záznamů si ušetříte spoustu času i lamentování nad nízkou doručitelností emailů. Kontrolu správného nastavení každé vaší domény proveďte v Sendiu v příslušné tabulce v sekci Nastavení → Ověřené domény.
Sendio | 21. 9. 2016

Poslední novinky z našeho blogu

 
7. 12. 2016

7 tipů, jak sepsat email, který projde SPAM filtry

Aneb co všechno můžete udělat při vytváření emailů proto, aby byla jeho doručitelnost vyšší, i když detailně nerozumíte technickému pozadí.
Sendio
 
7. 12. 2016

Jak na (ne) nakupování databází

Plánujete nakoupit vlastní databázi kontaktů a na ni rozeslat svoje emaily? Chcete se raketově rozjet a investice pár tisíc do databáze kontaktů se vám zdá výhodná?
Sendio
 
7. 12. 2016

Třídění kontaktů a personalizace obsahu – jak na to

Není třídění jako třídění. Vědět o kontaktu, zda je náš zákazník nebo jen provedl poptávku, ale k objednání služeb už nedošel, dnes nestačí.
Sendio
 
7. 12. 2016

Pojďme sbírat. Co? No přece kontakty!

Jak by měl vypadat úspěšný sběr kontaktů pro funkční email marketing? Máme pro vás pár tipů.
Sendio